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dc.creatorZegarra Zeballos, Mariela Rosario
dc.date2017-12-30
dc.identifierhttps://revistas.unilibre.edu.co/index.php/rcslibre/article/view/1729
dc.identifier10.18041/1900-7841/rcslibre.2017v12n2.1729
dc.descriptionIntroduction: In Peru, according to WHO, anemia is a severe public health problem that affects 42% of pregnant mothers. Prevalence of anemia in Ica, city of Peru, 18.3%, with national averages 28% (ENDES 2015). The “CAP II Macacona-EsSalud” medical center, in 2016 has MEF of 7520, 188 gestational anemia. High percentage showed intolerance to ferrous sulfate. Of the 200 women with Hb 11 g / dL, 20 women were selected. Dividing them into 2 groups: Group A consumption of ferrous sulfate and folic acid, Group B consumption 200 gr day of raw beet since with cooking properties are lost. Both for 3 months, inclusion criteria were taken in both groups: age 20 - 36 years, first and second trimester pregnant women, primigestas and segundigestas, Hemoglobin 11 g / 100mL, no pathology. Objective: to verify if, the antianemic effect of the ferrous sulfate and folic acid consumption is the same as that of the leaves of Beta vulgaris (Beet). Hypothesis (H1): The consumption of ferrous sulfate and folic acid is not the same as the antiemetic effect of the leaves of Beta vulgaris (Beet). Methodology: Experimental and prospective study, of longitudinal, analytical and application level. Results: “Fisher” was applied. “Linear correlation”, “Student’s t”. After three months, a second dose of Hb was carried out. (Table1): Group A Hb 11.71g / dL, Group B 12.57g / dL (Table 2) indicating in Group A Hb increases 0.71g / dL and 1.57g / dL in Group B. Conclusion: Consumption of beet contributes iron and folic acid.en-US
dc.descriptionIntroducción: En Perú, según OMS, la anemia es un problema severo de salud pública que afecta al 42% de madres gestantes. Prevalencia de anemia en Ica 18.3% siendo los promedios nacionales 28% (ENDES 2015). El CAP II Macacona-EsSalud, en 2016 tiene MEF de 7520, 188 anemia gestacional. Porcentaje alto evidenciaron intolerancia al sulfato ferroso. De las 200 mujeres con Hb 11 g/dL fueron seleccionadas 20 mujeres. Dividiéndolas en 2 grupos: Grupo A consumo de Sulfato ferroso y ácido fólico, Grupo B consumo 200 gr día de remolacha cruda ya que con la cocción se pierden propiedades. Ambos por 3 meses, se tomó criterios de inclusión en ambos grupos: edad de 20 – 36 años, gestantes primer y segundo trimestre, primigestas y Segundigestas, Hemoglobina 11 g/100mL, no patología. Objetivo: comprobar si, el efecto antianémico del consumo del sulfato ferroso y ácido fólico es el mismo al de las hojas de Beta vulgaris (Remolacha). Hipótesis (H1): El consumo de sulfato ferroso y ácido fólico no es el mismo al efecto antiemético de las hojas de Beta vulgaris (Remolacha). Metodología: Estudio experimental y prospectivo, de corte longitudinal, analítico y de nivel aplicativo. Resultados: Se aplicó Fisher. Correlación lineal, t de Student. Trascurrido tres meses se realiza un segundo dosaje de Hb. (Tabla1): Grupo A Hb 11.71g/dL, Grupo B 12.57g/dL (Tabla 2) indicando en el Grupo A Hb aumenta 0.71g/dL y 1.57g/dL en el Grupo B. Conclusión: El consumo de remolacha aporta hierro y ácido fólico.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad Librees-ES
dc.relationhttps://revistas.unilibre.edu.co/index.php/rcslibre/article/view/1729/1263
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dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/co/*
dc.sourceRevista Colombiana Salud Libre; Vol. 12 Núm. 2 (2017): Revista Colombiana Salud Libre; 23-30es-ES
dc.source2539-3340
dc.source1900-7841
dc.titleAnanemic effect of Beetroot leaves in pregnant women treated in CAP II MACACONA-EsSalud, Ica city. 2016en-US
dc.titleEfecto antianémico de hojas de Remolacha en Gestantes atendidas en CAP II MACACONA-EsSalud de Ica. 2016es-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.rights.licenseAtribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Colombia*


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